От Русия с любов: 8 филма, които трябва да гледате

Обичате да гледате филми или, може би, просто си търсите нещо интересно за след дългия работен ден?
Реших да подбера няколко заглавия на руски филми, които заслужават вашето внимание. Осем много различни сами по себе си истории, които руското кино е създало, а хората там обожават.  Сигурна съм, че всеки от вас ще намери нещичко за себе си в този списък.През далечната 1975 г. излиза филмът „Ирония на съдбата“ („Ирония судьбы, или С легким паром!“), точно на 1-ви януари. До сега, 41 години по-късно, руснаците посрещат всяка нова година с този филм, съпреживявайки за пореден път историята на любимите си герои.
Евгений Лукашкин е млад хирург, който живее в Москва. Всяка година той и приятелите му имат традиция – отиват в обществена баня. Тази също не е изключение. Те стабилно се почерпват с алкохол, а след това дружно се отправят към летището. Защо? Някой от тях има полет към Ленинград (днешен Санкт Петербург), а приятелите са забравили кой. След много умуване решават да изпратят точно Евгений в самолета, пожелавайки му лек път и приятно празнуване. Без да възрази младият мъж се съгласява с тях и полита „към дома“. Кацайки Евгений диктува на шофьора своя московски адрес, ул „Строителна“ №3, блок 25, апартамент 12, като се оказва, че съществува точно такъв и в Ленинград  (сигурно се сещате колко еднакви са били сградите по това време). След като даже ключът му идеално пасва в ключалката, той влиза необезпокояван и ляга да спи. Но не след дълго се връща собственичката на ленинградския апартамент, учителката Надежда Шевельова, и заварва неканения гост в леглото си. Оттам естествено се завързва един сложен, но изключително забавен сюжет, появяват се нови и интересни персонажи, а краят ни оставя с широка усмивка и желание да го изгледаме филмът отново.
През 2007 г. излиза продължение на историята, който, обаче, не добива същата популярност.Ако трябва да кажем един руски филм, за който повечето хора тук са чували, това несъмнено е „Особености на националния лов“ („Особенности национальной охоты“) от 1995 г. Че кой не обича руските истории, напоени с много водка и хумор?
Финландецът Райво пише книга за руския лов и решава, че иска да научи от първа ръка за всичките му особености. Неговият приятел Женя го запознава с генерал Михайлович и ловната му компания. Самият лов впоследствие преминава на по-заден план, изместен от няколко кашона водка и много добро настроение. В крайна сметка дружината не успява да убие дори една крава.
Филмът има две продължения, в които участват част от любимите ни персонажи: „Особености на националния риболов“ от 1997 г. („Особенности национальной рыбалки“) и „Особености на националния лов през зимата“ от 2001 г. („Особенности национальной охоты в зимний период“).
Руснаците безспорно са майстори на комедията. През 1973 г. излиза един от най-емблематичните, вечни и забавни филми на руското кино като цяло – „Иван Василиевич сменя професията си“ („Иван Васильевич меняет профессию“). Не минава година, в която този филм да не бъде излъчен по някоя от телевизиите там.
Шурик Тимофеев е учен, който създава машина на времето. Неговият нищо неподозиращ съсед, Иван Василиевич Бунши, минава през нея и се озовава в Русия през ХVІ век. Той, както се оказва, прилича изключително много на тогавашния управляващ Иван Грозний. Двамата с царя разменят несъзнателно и абсолютно случайно местата си, което води до много смешни моменти и неочакван финал.Друг стар и обичан от всички руснаци филм е „Москва не вярва на сълзи“ от 1979 г. („Москва слезам не верит“). Филмът проследява 20 години от живота три момичета, които пристигат в Москва от провинцията. Антонина, Людмила и Катерина са приятелки, живеещи в едно общежитие, но много различни една от друга. Те сами избират пътя, по който да поемат и решенията, които да вземат в живота си. „Москва не вярва на сълзи“ е филм, изпълнен с много любов, мечти, щастие, разочарование и сълзи.
През 1981 г. „Москва не вярна на сълзи“ получава отличието „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“.„Турски гамбит“ („Турецкий гамбит“) е филм от 2005 г., за който вероятно сте чували поне поради две причини:  първо, историята проследява събитията около Руско-турската освободителна война;  второ, във филма участват и български актьори.
Какво е гамбит? Според Wikipedia това е „вид дебют в шахмата. При него една от двете страни предлага в началото на партията жертва на фигура - обикновено пешка. Приемането на гамбита обикновено води до остра, изпълнена с тактически комбинации игра, включваща понякога допълнителни жертви на фигури.“ Досущ като шахмата, сюжета в „Турски гамбит“ се развива по същия начин, изпълнен със стратегии, жертви, но и доза любов.„Сибирският бръснар“ от 1998 г. („Сибирский цирюльник“) е един от филмите на брилянтния руски режисьор, сценарист, продуцент и актьор Никита Михалков. 
Годината е 1885-та. Джейн Калахан е красива американка, която пристига в Русия като асистент на Дъглас Маккракън - инженер, искащ от Александър ІІІ съдействие за своя проект. Руските мъже не остават безразлични към красотата на младата жена и тя успява да извоюва симпатията им. Джейн се влюбва в младия кадет Андрей Толстой и двамата решават да се оженят. Съдбата обаче ги разделя и години по-късно Джейн се впуска в търсене на своя любим.
Историята е реализирана по книгата на А. Кибовски, която носи същото име.Ако си падате по леки и ненатоварващи комедии, предлагам ви един сравнително нов руски филм, последван от две продължения на историята – „Любов в големия град“ от 2009 г. („Любовь в большом городе“). Артьом, Игор и Оле са трима приятели, живеещи и работещи в Ню Йорк. В свободно си време младите мъже се забавляват, посещавайки нощни клубове и запознавайки се с различни жени. Те обичат секса и приемат нежния пол като трофей, обсъждайки всеки път с коя са били предната вечер. В един момент обаче нещата се обръщат и тримата са омагьосани, буквално. Те не могат да правят секс без да бъдат влюбени, а това за тях се превръща в катастрофа. И нищо не помага - нито виагра, нито билки. А дали ще се появи любовта? Тя винаги чака и връхлита в най-неочаквания момент.
През 2010 г. и 2014 г. излизат още два филма, продължаващи историята на любимите ни двойки.Няма как списъкът да се размине без поне един военен руски филм. Избрах "На бой отиват само старците" от 1973 г. ("В бой идут одни "старики"), който е класика в този жанр. Сюжетът се развива във времето на Втората световна война, разказващ историята на руските пилоти по това време. 
Към полка се присъединяват нови попълнения, част от които са лейтенантите Александров, Щедронов и Сагдулаев. Те биват обучавани по интензивна програма, за да могат възможно най-бързо да се включат във войната. На фона на военните действия се разкрива една красива любовна история, истинско приятелство, уроци за живота и смъртта. 
С разтърсващия си финал филмът остава в сърцата на поколения наред, а песента "Смуглянка" ("Мургавата") се пее от руснаците и до днес. 


Надявам се поне едно осемте заглавия да е привлякло вниманието ви.
Ще се радвам да ми препоръчате някой руски филм, който е направил впечатление на вас. А може и сериал, за тях също замислям един пост.


Until Next Time 

Iff
Снимки: Google

Коментари

  1. Много добри предложения, но лично аз (а вярвам, че и редица други хора, въпреки че се води някаква едва ли не класика), просто не мога да понасям "Иронията на съдбата" :) Прави ми впечатлени, че през последните около 5-10 години излизат редица разкошни нови филни, които по никакъв начин не отстъпват на холивудските (които поне за моя вкус са твърде посредствени като правило), така че съм убедена, че и сред по-новите филми може да си харесаш нещо за гледане :)

    От сериалите, много приятен е "Скифософский" и най-вече "Сваты" (особено този е много добра комедийка)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

А ти какво мислиш?