Храната ли те определя или ти нея? І Или дали да сме #GoVegan?

Както никога, споровете между месоядци, вегани, вегетарианци и какви ли още не "животни", смятащи се за правите в случая, се разрастват. Не обичам да коментирам подобни теми и колкото повече ми идва акъла в главата смятам, че социалните мрежи са най-неправилният начин да водиш подобен спор. Но сега темата ми не е това.

Сигурно знаете за последните акции в защита правата на животните по бул. "Витошка" в София, медиите и фейсбук, разбира се, буквално скочиха с позиции "За" и "Против" случилото се. Някои го нарекоха правилна стъпка в създаването на по-добър свят, а други го определиха като гнусна пропаганда. Моето мнение е нещо по средата. 
Аз не ям месо, не нося естествени кожи, дълго време не ядох и никакви други животински продукти, стараех се козметиката ми да е "изрядна". Но знаете ли какво - писна ми! Омръзна ми от етикетите на "веган", "вегетарианец",  "нормален", "ненормален", "прав" и "грешен". Не искам да се характеризирам с това, което ям, нося или защитавам. Не искам някой да ми казва какво да правя, на сила да ми налага своето мнение, да ме пита "Ами ти няма ли да се разболееш така?" и да ми пробутва теориите си за еволюцията. Не харесвам и високомерното отношение на хората, които от години се хранят с "правда" и смятат непросветените в това дело за боклуци. Знаете ли какво смятам аз - и двете страни са ужасно крайни и трябва да спрат. 
Мен не ме засяга дали близките ми ядат месо, дори да смятам храната в чиниите им за труп. Не ме засяга и дали някой е напълно здрав, детоксикиран и смята да живее 200 години. Думите "Ти трябва/ не трябва да правиш това" ме дразнят меко казано безумно. Мислите ли, че ще накарате някой да бъде веган с такава агресия? Да се метнеш в чиния, мацайки се с изкуствена кръв и да смяташ, че точно това ще повлияе на отсрещната страна да си каже: "Да, той е прав. Прибирам се и веднага хвърлям запасите си от свинско.". Аз, примерно, не бих спряла да ям месо заради нещо подобно. Що за нелепо налагане на забрани, морал и правда. Сериозно? 
Нужно е да се съобразяваме с околната среда, животните, горите, реките. Но агресивният подход не е правилен особено, когато става въпрос за тези добри каузи. Не с обиди, а с факти може да се убеди човек. Спомогнала съм за това не един човек да се откаже от месото, но и за момент не съм притискала някого. Може да не съм права, може пък вие да се нуждаете от малко агресия и някой да ви каже "трябва". Но аз не съм такава, това ме отблъсква.
Отблъсква ме и отношението на хората, смятащи ме за "болнава" и "ненормална". Обичате месо? Добре, яжте си, но без нападки и изтъркани шеги. И мога да издържа 10 секунди без да казвам, че не ям месо, представете си. Повечето вегани и вегетарианци не го правят заради модата, а от чиста обич към животните и природата. За тях няма разлика дали е наранено куче, крава, прасе или тигър. Те искрено ги обичат. Затова спрете да им се подигравате.
Продължавам да смятам, че можем да се разминем и без убийството на толкова много животни, да се превърнем в загрижени хора, опазващи Земята и обитателите й. Помислете си за страданието, което са изпитвали животните преди да стигнат до вашата чиния. Ако се чувствате ОК с това, не ви съдя и никой не трябва да го прави. Лично аз смятам да се храня така, както тялото ми се чувства добре, без значение от мнението на околните. Един ден мога да не ям животински продукти въобще, може пък само на шоколад да съм. Решението си е мое и никой не го засяга.
Вярвайте в убежденията си, защитавайте ги, но не ги налагайте.

Е, това на кратко е скромното ми мнение. И не ми пука коя страна ще се се заяде с него или с изпуснатите ми запетаи.
Until Next Time.

IffPicture: Google


Коментари

  1. Съгласна съм, въпреки че моят избор е да не съм веган/вегетарианец. Когато упражняваш агресия трудно ще привлечеш хора към каузата си, няма да получиш разбиране и това е независимо за какво става дума. Един подобен пост е 100 по - добър начин да представиш мнението си вместо да хванеш храната ми и да изхвърлиш демонстративно месото, разбира се, без моето разрешение. Това е реален случай.
    Просто трябва да има някакво минимално уважение, което на моменти липсва и при двете страни. Kакто аз го проявявам към хорските избори, нека и другите го правят към моите.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

А ти какво мислиш?