Колко дълго "живее" козметиката ни?

Здравейте, приятели!

Днес реших да напиша за вас един полезен пост и се спрях на идеята за годността на продуктите, които използваме. Сигурна съм, че много от вас могат да се ориентират в това, но реших, че не е лошо да обобщя всичко на едно място. И така нека започваме.Първо ще кажа, че е много важно да следите сроковете на годност. Е, никой не ви казва, че като минат 6 месеца и веднага трябва да хвърлите продукта, но все пак не трябва да го ползвате .. 5 години. Датите, които са написани на опаковките са ориентировъчни и означават, че продукта може да "оживее" минимум до тогава. Задължително е срока на годност да се означава и има два варианта за това. 

1) Чрез надпис, който показва кога е произведен продукта и до кога може да се ползва.2) Рисунка и цифра, която означава колко време СЛЕД ОТВАРЯНЕТО се ползва продукта. Тук трябва да се натърти на нещо много важно - ако сте купили вече отворен продукт от магазина или пък не помните, кога сте го отворили, няма как и да знаете до кога е годен. Хубаво е след като не знаете датата да не го използвате вече.. най-вероятно, защото е взет толкова отдавна, че вече не можете да си спомните.
Внимание! Купувайте продукти, които са хубаво запечатани. Това ви обезопасява от две неща - нежелани бактерии и евентуални алергии, или продукт с изтекъл срок на годност. Отново повтарям - отворен продукт в магазина увеличава рисковете той скоро да не е годен.


Каква е приблизителната годност на по-използваните козметични продукти след отварянето им?
 • спирала - от 3 до 6 месеца
 • червило - от 1 до 2 години
 • сенки - 1 година
 • течна очна линия - от 3 до 6 месеца
 • молив - 2 години
 • руж - от 1 до 2 години
 • фдт - 6 месеца
 • шампоан - 2 години
 • душ гел - 2 години
 • крем за лице - 1 година
Какво да правим, ако на опаковката няма никаква дата?
И аз се зачудих по този въпрос. След като се разрових в интернет от сайта kozmetikata.com прочетох следното:
Ако срока на годност не е оказан, то автоматично означава, че е 30 и повече месеца. Но в никакъв случай продукта не може да се използва през цялата продължителност на този срок. 

Все пак аз нямам лични наблюдения по този въпрос и не мога да кажа от свое име дали е така. Но сметнах, че ще е интересна информация за вас, ако сте се сблъсквали с този проблем.

Като заключение реших да ви копирам част от една много интересна статия от сайта tialoto.bg.
Представителките на нежния пол пазят своите гримове и кремове средно шест години, след като те не са годни за употреба, пише в. "Сънди експрес". Използването им е изключително вредно, тъй като с времето в тях се развиват бактерии, които причиняват кожен стафилокок.
Сенките за очи най-дълго "отлежават" в чекмеджетата или в чантичките за козметични принадлежности - шест години, след като е изтекла годността им. Те обаче са и главният виновник за разпространението на инфекции, тъй като се нанасят близо до очите.
Не по-малко вредни в това отношение са спиралата и очната линия, с които дамите обикновено отказват да се разделят съответно две и три години след изтичането на срока им на годност.
Дамите не изхвърлят и червилата и фон дьо тените си. Глосът за блясък и цвят може да причини херпеси, особено ако си го разменят две дами. А второто се нанася на цялата кожа и води до алергии, екземи и т.н.
Сенките за очи се пазят най-дълго от британките. Шест процента признават, че не ги изхвърлят цели 14 години, 17 процента споделят, че имат спирали на по 7-8 години, а седем процента имат над 14-годишни очни линии.
Жените пазят продължително време дори най-непопулярния продукт - пудрата.
Най-често дамите отказват да се разделят с любимата си козметика, защото вярват, че някой ден тя може отново да се върне на мода.

Аз лично се припознах в някои моменти. Наистина ме е жал понякога да хвърлям любими козметични продукти, но се налага. По-добре да се разделя с любимата спирала, отколкото после да ходя по лекари, нали така?

Надявам се статията да е била интересна и полезна за вас. Не забравяйте да разгледате козметиката си отново, защото със сигурност има с какво да се разделите.


Приказен ден,

Iff


Източници:
http://www.tialoto.bg/a/127-dekorativna-kozmetika-i-maski/26832-kozmetichni-produkti-s-iztekal-srok-na-godnost-otlezhavat-v-damskite-chekmedzhetata/
http://www.kozmetikata.com/show/Грижа-за-Тялото/54884_Как-да-разчитаме-срока-на-годност/
https://vk.com/real_elena864 

Коментари

 1. Полезно четиво, определено. Знам всички тези правила и въпреки това не спазвам сроковете. Е, не е като да ползвам спирала 5 години, но все пак около година. Същото важи и за останалите :D Пък и поначало срокът на годност на повечето продукти е 3 години след отваряне.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, понякога наистина е трудно да хвърлиш нещо.. казваш си "оооще малко, месец-два" :D

   Изтриване
 2. мен ме е страх да използвам козметика с изтекъл срок, защото често получавам алергии. страшно полезен пост, много ти благодаря : )

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радвам се за, което. :) Аз нямам навика да хвърлям старите си неща, но се старая да го придобия. Страшно си е наистина като се замислиш, химия е все пак.

   Изтриване
 3. Много интересна публикация :) Аз доста дълго пазя сенки, но всичко друго-не повече от година. Само се чудя в сенките как се развиват бактерии при положение,че средата не е особено ,,хранителна"? Само тях ме е жал да изхвърлям след година, защото няма как да се изразходят за толкова кратко време.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря!
   Да, сенките наистина не ми се струват опасен продукт. Но спирали, червила.. при тях трябва да се следят сроковете :))

   Изтриване
 4. Много,много полезен пост.Преди малко гледах едни видеа в Youtube на beauty-гурута с доста големи колекции от гримове,интересно ми е какво ли им е като започнат да проверяват(ако изобщо го правят),макар че щом продукт от декоративна козметика е развален или вече му минава времето-започва да си личи,не при всички,но при повечето...Отново-страшно полезен пост! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много от тези с огромните колекции са с цел колекция - няма значение срока , след изтичането му просто спират да го използват но не изхвърлят опаковчиците :)

   Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

   Изтриване
  3. Didmo Lindemann, и аз смятам така. Даже имам няколко продукта, които не ползвам, но пазя, защото обожавам опаковките им :D

   Изтриване
  4. forever21girl, благодаря :))

   Изтриване
 5. Супер полезна публикация! Аз се старая да не пазя стари неща и периодично си прочиствам козметиката :)

  ОтговорИзтриване
 6. Много се чудя тия британки не използват ли гримовете си? Какви са тези спирали по 7-8 години? Моята изсъхва 3-4 месеца след отваряне , да не коментираме , че и до 6-7 месеца се изхабява напълно.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Хаха, да, нали :D Те може изсъхнали да си ги ползват.. :D

   Изтриване
 7. Много хубава публикация! С изключение на сенките за очи се старая да спазвам сроковете на годност. Което е добре, предвид това, че не обичам да трупам, изхвърлям продукти без угризения и така освобождавам място за нови :)))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Сенките и аз ползвам малко по-дълго. Доста бавно ги хабя и ме е жал да ги хвърлям бързо :D

   Изтриване
 8. Много полезен пост! Благодаря :)

  ОтговорИзтриване
 9. Преди ми беше трудно да хвърлям продукти, сега го правя с удоволствие, когато му дойде време, защото изобщо не искам да се затрупвам.Само сенките си ползвам доста повече от година, но дори те могат да се дезинфекцират ;)
  Ама това ме уби - "споделят, че имат спирали на по 7-8 години, а седем процента имат над 14-годишни очни линии" ...Направо нямам думи... :D

  ОтговорИзтриване
 10. Сенките и червилата наистина ги задържат с години :D . Това е защото и двете ги намирам за трудна за изхабяване. За всичко друга май съм в срок :) . Благодаря за полезната информация!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, определено е доста трудно да се изхаби една палитра сенки. Но поне може да се дезинфекцира със спирт :)
   Аз най-трудно изхабявам фдт. Имам чувството, че могат да ми стоят с години :D

   Изтриване

Публикуване на коментар

А ти какво мислиш?